Mexico

Jag och Marcus har varit på semester i Mexico, det var fantastiskt och härligt på alla sätt och vis och vi hann faktiskt med att vara ute på lite äventyr också. Marcus var ute och dök i havet, men det kändes lite för tufft för mig som har lite väl stor respekt för vatten, ja man kan nog säga att det ligger på gränsen till rädsla.

Jag bestämde mig i alla fall för att följa med på en utflykt där man både fick bada i en Cenote och snorkla med vattensköldpaddor. En Cenote är ett naturligt hål i marken eller ett slukhål som fyllts med grundvatten, det är väldigt specifikt för just Mexico och Centralamerika. Vi var i Playa del Carmen som ligger på den delen av Mexico som kallas Yucatánhalvön. Där finns jättestora grottsystem under marken (de har faktiskt inga vattendrag ovan jord) och det finns gott om Cenotes eftersom marken består av kalksten som lätt luckras upp, rasar in och skapar dessa fantastiska platser. Vattnet är väldigt klart och rent, man ser rakt ner till botten utan problem. Dock ska man inte dricka vattnet eftersom det innehåller så mycket kalk att det skulle orsaka njurstenar. Vi badade i en stor underjordisk Cenote som låg inne i djungeln vilket var superhäftigt, fick även se Stalaktiter och Stalagmiter.

Andra delen av utflykten gick till Akutmal och snorkling med havssköldpaddor. Jag som då inte riktigt gillar att bada i havet kände mig lite orolig innan vi kom i vattnet men väl där gick det hur bra som helst. Förutom cyklop och snorkel fick man ha flytväst på sig, anledningen till det är inte att de tror att man ska drunkna annars utan att man ska kunna flyta bättre på ytan och inte behöva sätta ner fötterna och på så vis riskera att förstöra varken korallerna eller det speciells sjögräs som sköldpaddorna äter. Det är inte heller tillåtet att dyka ner till sköldpaddorna eftersom det kan stressa dem och ett bra sätt att se till att ingen gör det är ju att se till att alla har flytvästar på sig. Själv tyckte jag bara att det var skönt att ha den, det gjorde att man inte behövde koncentrera sig så mycket på att hålla sig flytande utan kunde bara njuta av att titta på allt under ytan istället.

Vi hade tur för vi fick se väldigt mycket, dels många vattensköldpaddor som betade av sjögräset som små undervattenskossor (eller små, de var rätt så stora faktiskt). Vi fick även se rockor, små bläckfiskar, små andra fiskar som jag inte kan namnet på och en stor Barracuda. Det var riktigt häftigt och inte alls läskigt som jag trodde det skulle vara, helt klart min höjdpunkt på resan. Marcus tyckte förstås att det var häftigt att dyka och kanske jag vågar prova det någon dag men det här kändes som ett bra första steg. Han sa dessutom att han inte sett så mycket mer på sin dyktur än vad vi såg när vi snorklade, men det är såklart en annan känsla att sväva fram under vattnet.

Jag läste på många ställen innan resan att man kunde resa till Akumal och snorkla med sköldpaddorna på egen hand utan guide och det kan man med all säkerhet. Sköldpaddorna håller till inte långt ifrån stranden och man ser ju vart alla ligger och snorklar. Dock tyckte jag att det var skönt att ha med sig någon som dels kunde hålla koll på att jag inte drunknade och dels kunde berätta vad det var vi tittade på, jag hade nog missat både Barracudan, rockorna och bläckfiskarna om det inte vore för henne (vet inte om jag hade känt igen att det var en Barracuda på egen hand, rockorna låg lite gömda i sanden och bläckfiskarna var rätt så små). Sen gillade jag att vi fick lite information om djuren och området, vår guide pratade en del om hur vår användning av plast är ett stort hot mot undervattensmiljön eftersom många djur misstar plasten för mat och sen dör p.g.a. att de ätit den. Det är hemsk att höra men väldigt nyttigt att bli medveten om. Han påminde oss om att människan inte äger planeten utan att vi bara är en del av den, precis som alla andra djur och växter.

Vi gjorde dessutom en annan utflykt som gick till Chichen Itza vilket är ruinerna av en Maya-stad och sedan 2007 är det ett av världens sju nya underverk. Det var fascinerande att se allt de hade lyckats bygga upp och man kan ju bara spekulera i hur de lyckades. Vår guide var väldigt påläst och berättade en massa historia om platsen och alla byggnaderna så det var en väldigt intressant dag. Nog för att vi åt en väldans massa mat under tiden vi var iväg men det är värt att nämna att vi under lunchen den här dagen fick äta äkta mexikansk tacco (milsvidd ifrån det vi kallar tacco hemma, dock gillar jag ju den varianten också). Det var ett mjukt bröd gjort av majs (helt nygräddat) som sen fylldes med olika röror och lite grönsaker. Jag testade två olika sorters kött som påminde om pulled pork (fast det ena var kyckling) + lök och en grön tomatsås, mums! De hade även en gryta med kyckling tillagad på Maya-vis vilket var det godaste jag åt på hela resan (och då åt vi mycket god mat).

För övrigt handlade vår resa mest om att sola, bada, vila och äta. Vi har inte varit utomlands tillsammans mer än när vi åkte på en weekend till Holland och inte heller varit iväg från barnen någon längre tid. Inte för att man nödvändigtvis måste vara borta från sina barn, men det var rätt så skönt att åka iväg på egen hand. Dock saknade jag barnen en del och sista dagen innan hemresa var jag väldigt färdig med min resa och ville bara hem och träffa dem.